Pasi catre un bun proces de evaluare a riscurilor

Gestionarea eficienta a riscurilor intreprinderii devine din ce in ce mai importanta in mediul de reglementare actual. Autoritatile de reglementare si agentiile de rating se asteapta ca firmele sa inteleaga bine profilurile lor de risc si sa implementeze structura de gestionare adecvata pentru a le reduce riscurile. Industria asigurarilor este in continua schimbare si poate fi o provocare pentru o organizatie sa aiba o intelegere completa a riscurilor care pot prezenta potentiale capcane pentru operatiunile sale.

Efectuarea unei evaluari a riscurilor companiei poate permite unei organizatii sa obtina o imagine de ansamblu a riscurilor cu care se confrunta, permitand conducerii sa le identifice si sa valorifice oportunitatile.

1. Identificati riscurile companiei dumneavoastra

Luati in considerare ceea ce inseamna pentru dumneavoastra „risc”. O definitie comuna a riscului este: orice eveniment care va influenteaza negativ capacitatea de a va atinge obiectivele de afaceri.

Riscurile afecteaza capacitatea unei companii de a supravietui, de a concura cu succes in cadrul industriei si de a-si mentine puterea financiara si imaginea publica pozitiva, precum si calitatea generala a produselor, a serviciilor si a persoanelor sale, conform website-ului evaluator-risc-securitate-fizica.net.

Ganditi-va la riscuri din punctul dumneavoastra de vedere in cadrul companiei, luand in considerare obiectivele si scopurile grupului dumneavoastra. Ar trebui sa luati in considerare orice, de la riscul de asigurare, cum ar fi „riscul de catastrofa naturala”, pana la riscurile operationale, cum ar fi „externalizarea si riscul furnizorului de servicii”. Un bun punct de plecare este sa va uitati la prezentarea companiei dumneavoastra catre agentiile de rating si autoritatile de reglementare. Spre care dintre aceste riscuri au manifestat interes aceste entitati? La ce alte riscuri va puteti gandi?

2. Creati biblioteca de riscuri a companiei dumneavoastra

Dupa ce ati analizat riscurile companiei, ar trebui sa incepeti sa creati o biblioteca de riscuri ale acesteia. Biblioteca de riscuri reprezinta scheletul procesului de evaluare a riscurilor. Rezuma si defineste, intr-un spatiu comun, riscurile la care este expusa compania. Biblioteca contribuie la facilitarea discutiilor cu privire la riscuri si la definitiile acestora si promoveaza atat consistenta, cat si o cultura a constientizarii riscurilor. Pentru a ajuta la eficientizarea procesului la Gen Re, biblioteca noastra de riscuri este impartita in patru categorii, cu mai multe riscuri care se incadreaza in fiecare categorie individuala:

  • Risc de asigurare
  • Risc de piata
  • Risc operational
  • Risc strategic

3. Identificati controalele pentru a diminua si reduce riscurile

Colaborand cu responsabilii de riscuri, identificati controalele actuale care sunt in vigoare pentru a atenua si / sau reduce riscul. De exemplu, ghidurile de investitii ajuta la atenuarea „riscului de capitaluri proprii”. De asemenea, fiecarui control i se va atribui un proprietar sau o echipa responsabila. Aceasta poate fi o responsabilitate functionala, in locul unei persoane individuale sau specifice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *