Daunele minore ale parbrizului apar in mod normal in doua forme principale – ciobituri si crapaturi. O ciobitura este, in general, deteriorarea parbrizului, care marcheaza in mod clar punctul de impact al unor resturi de pe drum. Acest punct de impact poate fi sub forma unei crapaturi in forma de stea (crapaturi scurte care se formeaza spre exterior din centru), ochi de taur (circular), ochi de taur partial (forma de jumatate de luna), ciobitura mica (fisura mica in parbriz, mai mica de 2 cm), sau groapa (scobitura). Fisurile creeaza o linie distincta in sticla, care poate varia de la un centimetru pana la latimea parbrizului. In general, acestea descriu orizontal o linie dreapta sau oarecum ondulata.
Poate fi reparata sticla auto ciobita sau crapata?
Retineti, acest lucru se aplica numai parbrizelor, care sunt fabricate din sticla laminata. Majoritatea geamurilor laterale si a sticlei din spate trebuie inlocuite deoarece sunt realizate din sticla securizata care nu poate fi reparata.
Daca parbrizul poate fi reparat sau nu depinde de trei factori principali: dimensiune, adancime si locatie. Fisurile mai mari si mai adanci din sticla care se extind pana la marginile parbrizului sunt mult mai susceptibile de a avea nevoie de inlocuire decat ciobituri mici de mica adancime de la marginile parbrizului. Daca aveti dubii, alegeti inlocuirea. Mai jos, cu ajutorul portalului web reparatiiparbrize.net vom analiza mai detaliat acesti trei factori decisivi ai repararii sau inlocuirii fisurilor parbrizului:
Marimea
Tehnologia de reparare a parbrizului este o industrie care progreseaza rapid, astfel incat capacitatea de a repara ciobituri mari sau fisuri se schimba des si poate varia in functie de compania de reparatii. In general vorbind, ciobiturile mai mici si fisurile de pana la trei centimetri lungime pot fi usor reparate. Profesionistii specifica limite privind dimensiunile de reparatii in functie de tipul de avarie (ochi de taur, groapa, fisura, etc.), limitele superioare ale unuei ciobituri fiind de 5 cm si o fisura de pana la 35 cm. Din nou, aceste dimensiuni pot varia in functie de locul daunelor, precum si de capacitatile service-ului.
Adancimea
Acest lucru este strans legat de marimea daunelor, dar in special ceea ce priveste cat de adanc patrund in parbriz. Un parbriz este practic un sandvis de sticla – un strat exterior de sticla, un strat intermediar din plastic si un strat interior de sticla. Daca daunele se produc prin stratul exterior si interior de sticla, acesta este prea adanc pentru a efectua o reparatie a parbrizului.
Locatia
Localizarea daunelor afecteaza foarte mult capacitatea de a efectua o reparatie a parbrizului. Daca daunele se intersecteaza mai mult cu o margine exterioara a sticlei, exista o sansa mai mare ca integritatea structurala a parbrizului sa fie compromisa. Deoarece parbrizul este responsabil pentru pana la 60% din rezistenta structurala in caz de rasturnare a vehiculului, este imperativ ca acesta sa fie inlocuit corespunzator cu un parbriz nou.
Un alt loc in care nu trebuie efectuata repararea parbrizului se afla in linia vizuala a soferului (geamul acoperit de stergatorul parbrizului soferului). Reparatiile vor provoca adesea o anumita distorsiune, ceea ce poate afecta viziunea soferului asupra drumului, daca se afla in linia vizuala.
In cele din urma, deteriorarea vederii senzorilor, cum ar fi senzorii de ploaie, sistemele de avertizare de iesire a masinii din banda de circulatie, sistemele automate de franare sau alte componente legate de sistemele automate de asistenta a soferului (ADAS), nu pot fi reparate. Acesti senzori necesita o viziune clara si chiar o reparatie aproape perfecta poate provoca defectiuni.