Tot ce trebuie sa stii despre nebulizatoare

Auzim tot mai des de nebulizatoare, inca nu toata lumea intelege ce sunt si cu ce pot ajuta o persoana. Un nebulizator este o masina de respirat utilizata pentru a trata boli pulmonare, cum ar fi astmul, fibroza cistica si alte boli respiratorii. Acesta administreaza medicamente sub forma de vapori, care sunt inhalati in plamâni. Aceste aparate sunt adesea folosite in situatii in care utilizarea unui inhalator este dificila sau ineficienta. Nebulizatoarele sunt de asemenea folosite pentru a limita efectele secundare ale medicamentelor, prin livrarea medicamentului direct catre sistemul respirator.

Exista doua tipuri de nebulizatoare: cu pulverizator si cu ultrasunete. Modelul cu pulverizator, sau “compresor” este cel mai comun. Acest tip utilizeaza un compresor cu aerosol pentru a vaporiza picaturi de medicament. Aparatul cu ultrasunete foloseste undele sonore de inalta frecventa pentru a face medicamentul lichid respirabil. In timp ce modelele cu ultrasunete produc rezultate comparabile cu dispozitivele cu pulverizatoare, acestea ofera livrarea mai rapida a medicamentelor si functioneaza mai linistit. Cu ambele tipuri de nebulizatoare, pacientul inhaleaza vapori printr-o masca.

Exista o varietate de modele pe piata, variind in pret de la 200 lei la aproximativ 700 lei. Atât sistemele cu pulverizator, cat si cele ultrasonice, pot fi gasite ca modele fixe sau modele portabile; poti gasi, de asemenea, si o varietate de accesorii si consumabile disponibile pentru fiecare. Modelele fixe sunt destinate uzului casnic, deoarece acestea trebuie sa fie conectate la o priza electrica. Unitatile portabile sunt alimentate cu baterii si sunt suficient de mici pentru a se potrivi intr-o punga sau o geanta pentru calatorie; cu toate acestea, ele tind sa fie mai scumpe si necesita baterii de unica folosinta sau reincarcabile sau un adaptor de alimentare auto pentru a functiona.

nebulizator portabil

Cum poti utiliza un nebulizator?

Un tratament de succes depinde de utilizarea adecvata si corecta a aparatului. Iata câteva instructiuni despre utilizarea aparatului:

  • Lasa suficient timp in programul tau pentru fiecare tratament. In functie de modelul pe care il folosesti, este posibil sa trebuiasca sa petreci intre 5 si 15 minute pentru un tratament eficient.
  • Asigura-te, intotdeauna, ca unitatea, consumabilele, medicamentele si accesoriile sunt curate si gata de utilizare.
  • Fa-te confortabil: in timpul tratamentului vei petrece o perioada indelungata intr-un singur loc, deci asigura-te ca ai tot ceea ce ai nevoie. Simte-te liber sa te uiti la televizor, sa asculti muzica, sa citesti, sau doar sa te relaxezi in timpul procesului. Este recomandat sa stai drept pentru a asigura livrarea corespunzatoare a medicamentelor.
  • Pune piesa bucala intre dinti si creaza un sigiliu in jurul ei cu buzele, sau, daca utilizezi o masca, pune-o astfel incât sa fie lipita pe fata si fara goluri.
  • Porneste alimentarea si ia respiratii adânci, lente din piesa bucala sau masca. Tine fiecare respiratie timp de doua pâna la trei secunde inainte de expiratie.

tratament boli respiratie

  • Tratamentul trebuie sa continue pâna când a fost utilizat tot medicamentul.
  • Uneori, pacientii se simt ametiti sau ciudat in timpul tratamentului. In cazul in care se intâmpla acest lucru, scoate masca sau piesa bucala, opreste aparatul, si fa o pauza timp de 5 minute inainte de a incepe din nou, apoi respira incet.
  • Atunci când tratamentul s-a terminat, opreste alimentarea, respira adanc de mai multe ori, si tuseste pentru a sterge secretiile.
  • Spala bine mâinile.
  • In cele din urma, verifica consumabilele si accesoriile pentru a te asigura ca totul va fi gata pentru tratamentul urmator.

Daca prezinti simptome persistente, cum ar fi ameteli sau agitatie, solicita asistenta medicala. Ia legatura cu furnizorul de ingrijire medicala pentru a afla mai multe despre nebulizatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *