Sfaturi utile pentru alegerea serviciilor rent a car pentru calatorii in Europa

Apelarea la servicii rent a car ramane cea mai flexibila  modalitate de a vizita Europa. Cu exceptia Elvetiei, unde se gasesc cateva sate in care nu este permisa circulatia cu autoturisme, deplasarea cu o masina asigura accesul pana la cel mai mic catun. De retinut este faptul ca batranul continent are mai multi kilometri de drum asfaltat decat kilometri de linie ferata pentru transportul calatorilor. Inchirierea unei masini in Europa a devenit o chestiune din ce in ce mai complicata in ultimii ani. Persoana care inchiriaza masina trebuie sa aibe cunostinte despre tipuri de asigurari, schimb valutar, tipuri de masini disponibile, iar multe companii de inchirieri auto sau brokeri ascund diferite costuri obligatorii, care se adauga la tariful final.

Luarea deciziilor corecte in ceea ce priveste tipul de masina, situatiile acoperite de asigurare, punctul de plecare si punctul de intoarcere poate scuti persoana care inchiriaza  o masina destul de multi bani.

Pastreaza totul cat mai simplu – Un sfat valabil pentru multe situatii din viata, inclusive pentru inchirierea unei masini. Evita sa platesti pentru accesorii inutile sau optiuni extra de care nu ai cu adevarat nevoie.

Pretul de baza – Majoritatea ofertelor pentru serviciile de rent a car din Europa includ un numar nelimitat de kilometri, TVA inclusa, asigurare pentru terti. Cu toate acestea, pentru a face preturile sa para cat mai mici cu putinta, unele companii publica anunturi in care se mentioneaza numai pretul de baza pentru servicii, fara taxe adaugate. Asta inseamna, ca in final se va plati mult mai mult decat era mentionat in anunt.

Taxa pe valoarea adaugata – Majoritatea ofertelor include aceasta taxa. Aceasta taxa variaza de la 8 % in Elvetia la 25 % in Norvegia. In Germania este 19%, Franta 20%, Austria 21 % iar Italia 22 %. Achitarea acestei taxe este obligatorii si doar in situatii exceptionale nu este rezonabila.

inchirieri automobile

Taxe de drum – Aproape fiecare sofer al unei masini inchiriate europene plateste o taxa de drum. Aceasta variaza de la 1 euro la 5 euro iar de multe ori exista o taxa maxima.  In unele situatii, taxa de drum poate fi inclusa in costul global de inchiriere, uneori se plateste separate in localitatea vizitata.

Taxe eco – Anumite tari percep taxe de mediu. In Franta, de exemplu, se poate plati 5 euro pe zi pana la un maxim de 30 de euro.

Navigatie – Atunci cand masina este echipata cu un GPS este posibil ca acesta sa functioneze numai in tara din care a fost inchiriata masina. Cu cat mai mare si mai scumpa este masina, cu atat mai multe sanse sunt sa fie echipata din fabrica un un sistem GPS performant.

Alte costuri – Exista o multime de moduri prin care companiile rent a car introduc diferite taxe suplimentare. Cele mai comune taxe sunt taxele de inregistrare, taxe de contract, taxe transfrontaliere (de obicei pentru a calatori in tari din Estul Europei) chiar si taxe pentru rezervarea prin card. Cel mai bine este sa intrebati in momentul rezervarii.

Soferi extra – Adaugarea unui sofer suplimentar este rareori gratis. Acest cost poate sa porneasca de la 6 euro si sa ajuna pana la 30 euro.

Valuta in care este exprimat pretul inchirierii – Daca platiti pentru inchirierea unei masini din alta tara, se va realiza conversia in moneda locala, iar costul final il veti stii cu exactitate in momentul in care veti avea factura.

Taxe pentru utilizarea cardului de credit – Daca asteptati sa ajungeti in Europa pentru a realiza plata, este posibil sa fie nevoie sa achitati o taxa de 3% pentru tranzactii externe. Acelasi lucru este valabil chiar daca apelati la serviciile unui broker.

Restrictii de varsta – Nu exista o limita superioara pentru inchirierea unei masini. In unele tari precum Irlanda, Anglia sau Danemarca companiile nu vor inchiria masini persoanelor in varsta. Limita minima de varsta se incadreaza in 19-24 de ani, iar majoritatea vor plati o taxa suplimentara.

auto pt inchiriat

Asigurarea – Toate companiile europene de inchiriere sunt obligate prin lege sa se protejeze pe ei insisi si pe clientii lor cu milioane de euro prin asigurarea cu raspundere terta parte. Cu alte cuvinte,  compania de inchirieri este responsabila pentru daunele materiale si a persoanelor din afara masinii. Clientul este responsabil pentru deteriorarea sau furtul masinii inchiriate. De aceea este necesara incheierea uneia asigurari full CASCO si  a unei asigurari de furt.

Vignete – soferii trebuie sa aibe in considerare ca in anumite tari este necesar achizitionarea Vignetei pentru a circula pe autostrazi.

Serviciile rent a car s-au dezvoltat destul de mult iar o calatorie reusita depinde foarte mult de alegerea potrivita a companiei de inchirieri auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *