De ce ar vrea cineva sa devina dentist?

Bucuria de a schimba viata cuiva prin a-i oferi un zambet frumos, stralucitor si sanatos este una dintre cele mai mari recompense pe care le poti primi ca dentist. Domeniul de medicina dentara este unul extrem de dificil, si cu greu poti intra in aceasta afacere. Este in acelasi timp provocator si plin de satisfactii. Iti amintesti de ce ti-ai dorit sa devii dentist? Te-ai intrebat vreodata daca ai alege din nou acesta profesie in cazul in care ti s-ar oferi posibilitatea de a te intoarce in timp pentru a face o alta alegere de cariera?

dentist

Atunci cand studentii sunt intrebati de ce doresc sa devina dentisti, raspunsurile lor reflecta, de obicei, unele asteptari idealiste a ceea ce aceasta profesie le poate oferi. Securitatea locului de munca, independenta financiara si recunoastere profesionala – aceste trei motive sunt cele mai populare in randul tinerilor. Uneori decizia de a deveni stomatolog este influentata de faptul ca un alt membru al familiei este medic dentist sau de o vizita din copilarie la un cabinet stomatologic.

Acesti studenti pot crede in mod gresit ca acesta profesie nu este solicitanta din punct de vedere fizic, ca vor castiga tone de bani si ca ei vor lua toate deciziile. Desi exista un sambure de adevar in acestea, adevarul este ca operarea unui cabinet stomatologic este mult mai complexa decat si-ar fi imaginat.

Oricine crede ca stomatologia nu este solicitanta din punct de vedere fizic se inseala amarnic. In timp ce oboseala provocata de o zi de munca fizica poate fi depasita cu o noapte de somn bun, oboseala care apare ca urmare a stresului fizic si mental pare a fi cumulativa. Sindromul tunelului carpian, probleme cronice de spate si hipertensiune – acestea sunt probleme des intalnite in randul stomatologilor. In unele zile, poti simti ca inoti impotriva curentului.

Multiplele schimbari cu pacientii pot creste stresul. Sa lucrezi cu o arie atat de mica si limitata precum gura este plictisitor. Unii oameni au o capacitate de deschidere a gurii limitata, in timp ce altii au limbi de dimensiunea unei masini. Unii pacienti tresar de durere numai la sunetul burghiului in timp ce altii saliveaza si sangereaza abundent. Mai adauga aici si stresul de a respecta programul si de a tine pasul cu controalele de igiena a inspectorilor. Un pacient care a intarziat 5 minute iti poate da peste cap toata ziua.

zambet frumos

Chiar daca dentistii au sume impresionante ca intrari, o mare parte din acesti bani se duc pe alte cheltuieli. Costul ridicat al livrarilor, salariile personalului, impozite, intretinere, etc., – toate acestea lasa dentistului un procentaj de profit destul de mic.

Sa vorbim acum de costurile exorbitante ale tehnologiilor avansate. Schimbarile din acest domeniu au loc atat de rapid incat unii medici se trezesc a fi depasiti de vreme. Specialistii spun ca trebuie sa ai cel mai nou sistem de calculatoare, camere orale, etc, pentru a avea succes. Devine o provocare din ce in ce mai mare sa tii pasul cu toate aceste imbunatatiri tehnologice.

Personalul poate fi o provocare majora pentru anumiti dentisti. Sa stii cand sa angajezi si cand sa concediezi oameni, sa pastrezi personalul fericit din punct de vedere financiar, sa oferi diferite beneficii si sa te ocupi de diversele probleme de atitudine care pot aparea este foarte frustrant. In plus, cresterea preturilor asigurarilor dentare si influenta lor te pot face sa te simti ca o marioneta pe franghii.

Paragrafele de mai sus au pictat, probabil, un tablou deprimant, intunecat si au ilustrat toate incercarile si necazurile pe care le poti intalni daca practici medicina dentara. Daca acestea ar fi tot ce ne asteapta in acest domeniu, foarte putini ar alege meseria de dentist, insa acesta nu e intreaga poveste – exista o serie lunga de beneficii pe care profesia de dentisti le aduce, nu iti ramane decat sa le gasesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *