Exista doua metode comune pentru a detecta daunele ascunse ale masinii. In primul rand, puteti verifica personal urmatoarele zone pentru eventuale daune ascunse:
1 – Portbagajul
O modalitate excelenta de a detecta daunele din spate este sa verificati daca portbagajul dvs. este inca etansat. Incercati acest test: daca interiorul portbagajului este uscat, inchideti-l, apoi pulverizati apa in zona portbagajului cu un furtun de gradina, apoi aruncati o privire in interior. Daca apare apa in interiorul portbagajului, acest lucru va spune ca sigiliul nu este aliniat, ceea ce este un indicator al unei daune reale sau al unui accident anterior.
2 – Verificati suruburile / piulitele
Acest mic indiciu va dezvalui de fapt multe, explica angajatii unei societatii de inmatriculari auto Slobozia. Verificati suruburile si piulitele folosite pentru a fixa capacul portbagajului, usile si aripile pentru a confirma daca suruburile au fost rasucite sau vopseaua este rupta sau ciobita. Daca oricare dintre aceste indicii este evident, acest lucru ar putea indica ca suruburile au fost indepartate pentru reparatiile caroseriei vehiculului.
3 – Inconsistente in vopsea
Semnele de revopsire ar putea fi de la acoperirea loviturilor si a zgarieturilor minore, dar pot fi si de la incercarea de a ascunde niste daune mai grave ale vehiculului.
Cautati orice semne de revopsire, cum ar fi diferente de nunate, sau vopsea pe garnituri sau mulaj. Trageti degetul pe partea interioara a marginii usii si observati daca finisajul este aspru sau neted. Pulverizarea excesiva in timpul revopsirii poate provoca un finisaj dur.
De asemenea, puteti utiliza un contor de vopsea pentru autovehicule pentru a detecta reparatii ascunse, cum ar fi panourile de caroserie umplute, pulverizarea si deteriorarea prin impact.
4 – Numarul de Identificare a Vehiculului (VIN)
Aruncati o privire la numarul de identificare a vehiculului de pe tabloul de bord al masinii pentru a vedea daca se potriveste cu autocolantul VIN din interiorul usii vehiculului, sfatuiesc cei de la platforma inmatriculariauto.net. Daca aceste numere nu se potrivesc, probabil usa a fost inlocuita.
Cealalta optiune este sa va aduceti masina nou achizitionata la un expert profesionist in inspectie auto. Nu numai ca aceasta metoda va va scuti de a fi nevoit sa detectati singur toate cele de mai sus, dar un expert in inspectia masinii va va putea informa cu privire la orice daune anterioare, sa repare orice daune existente si sa imbunatateasca masina astfel incat sa para nou-nouta pentru dvs.
Verificati pompele, filtrele si rezervoarele
Aceste trei piese auto sunt responsabile pentru lucrari precum pomparea combustibilului din rezervorul de benzina la motor, impiedicarea deseurilor daunatoare sa patrunda in motor si stocarea gazelor inflamabile. Asadar, este o idee buna sa inspectati aceste parti.
Verificati partea electronica
Este usor sa diagnosticati gresit problemele electrice intr-o masina uzata, asa ca iata cele mai frecvente cinci probleme:
- Motorul scoate un zgomot de „clic” sau „frecare”;
- Probleme cu bateria;
- Faruri disfunctionale (si alte lumini);
- Sigurantele continua sa se stinga;
- Miroase a plastic ars sau a izolatie electrica arsa.
Concluzie
Cand facem achizitii uriase, cum ar fi cumpararea unei masini, avem tendinta de a cumpara de la oameni pe care ii cunoastem, ii placem si in care avem incredere. Nimeni nu cumpara nimic cu intentia de a fi inselat, cum ar fi nu fie anuntat despre potentialele probleme legate de achizitia masinii sale second hand. Cel mai bun mod de a evita sa vi se intample cele de mai sus este sa va asigurati achizitia cu o inspectie a masinii inainte de cumparare.
.