Potrivit ultimelor modificari la OUG 50/2010, comisioanele de analiza la dosarele de credit nu se vor mai stabili procentual, ci in suma fixa/dosar, aceeasi suma fiind perceputa tuturor clientilor cu acelasi tip de credit in cadrul aceleiasi banci.
Acest fapt va determina bancile sa ia in considerare la stabilirea comisioanelor in sume fixe, anumite valori medii pentru diferitele tipuri de credite acordate, astfel incat sa nu isi diminueze veniturile din aceste comisioane.
Aceasta masura ii avantajeaza pe cei care imprumuta sume mari, deoarece vor plati mai putin decat in cazul unei comisionari procentuale, unde in baza unui procent fix, valoarea comisionului creste direct proportional cu suma imprumutata.
Daca luam exemplul concret al unui credit imobilar ce are in prezent un comision de analiza de 1,5% din suma acordata, pentru o suma imprumutata de 30.000 de euro, clientul plateste 450 de euro, iar pentru o suma imprumutata de 80.000 de euro, clientul plateste un comision de 1.200 de euro.
Banca va stabili in noile conditii un comision de analiza in suma fixa cu o valoare apropiata de cea medie, osciland intr-un interval de 700-800 de euro. Astfel, in aceeasi masura in care sunt avantajati cei care imprumuta sume mai mari, sunt dezavantajati cei ce imprumuta sume mai mici.
Tot legat de comisionul de analiza, chiar daca nu mai este o noutate, este bine de stiut ca se interzice perceperea de catre banci a unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda.
Asadar, daca nu v-ati decis in privinta ofertei unei banci, depuneti dosarul la mai multe si va veti decide mai tarziu, in functie de raspunsul lor final la solicitarea voastra de credit.