Ai nevoie de sterilizatoare cu lampi UV pentru acvariul tau?

Sterilizatoarele cu lampi UV sunt folosite pentru acvarii cu scopul de a ajuta la eliminarea algelor, parazitilor si bacteriilor nedorite. Lumina de la lampile UV modifica si perturba structura celulara a algelor si bacteriilor daunatoare, in acest mod distrugandu-le proprietatile reproductive. Eliminarea acestora din acvariul se face intr-un mod foarte simplu de catre filtrul UV avand in vedere ca toata apa ce ajunge in acvariu va trece intr-un moment sau altul prin acesta. Majoritatea oamenilor instaleaza filtrele in asa fel incat odata cu alimentarea cu apa, acesta va trece in mod direct prin sterilizator. Sistemul are lampi UV ce vor lumina pe masura ce apa trece prin el.

Este important ca atunci cand alegi un sterilizator cu lampi UV, sa alegi unul potrivit pentru debitul si marimea acvariului la care va fi instalat, in caz contrar filtrul nu va functiona cum trebuie iar bacteriile si alegele nu vor fi eliminate. Este de asemenea posibil sa gasesti un acvariu ce are deja instalat filtrul optim pentru dimensiunea si debitul acestuia, producatorii dorindu-si sa vina in acest fel in ajutorul clientilor.

A-ti da seama daca ai nevoie de un sterilizator cu lampi UV este un lucru simplu, nu trebuie decat sa observi comportamentul pestilor si sa faci o evaluare vizuala a apei. Daca observi oricare dintre urmatoarele probleme, atunci e cazul sa investesti intr-un filtru:

  • Calitatea proasta a apei –> apa verde;
  • Proliferarea alegelor;
  • Boli ale pestilor cauzate de paraziti;
  • Bacterii daunatoare prezente in acvariu.

Instalarea sterilizatoarelor cu lampi UV este mai des intalnita in cazul  acvariilor cu tema marina decat a celor cu apa dulce. In acvariile cu apa dulce se gasesc plantate diferite alge benefice ce folosesc toate resursele disponibile pentru ele si au grija sa distruga orice urma de bacterii, paraziti si alge care ar putea afecta ecosistemul acvariului. Trebuie sa tii minte ca sterilizatoarele cu lampi UV nu fac diferenta intre algele benefice si cele daunatoare, asa ca vor distruge orice planta care va intra in raza lor de actiune. In cazul in care planuiesti sa folosesti un astfel de filtru si nu vrei sa omori niciuna dintre animalele planctonice liber plutitoare cum ar fi amfipode sau Copepods, atunci este cazul sa achizitionezi un filtru pe care il poti seta sa actioneze doar cand este lumina afara, avand in vedere ca aceste vietuitoare folositoare pentru acvariul tau tind sa se ascunda pe timp de zi. Sterilizatoarele cu lampi UV pot avea un efect negativ sau de neutralizare al tratamentelor pe care le adaugi in apa din acvariu, deci asigura-te ca opresti filtrul daca tratezi pestii cu diferite substante chimice.

lampa uv acvariu

Ultimul lucru pe care vreau sa il adaug este ca lampile UV ale sterilizatorului trebuie inlocuite la fiecare 6 luni, acesta fiind un cost pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand te decizi sa cumperi un astfel de produs. O lampa UV nu trebuie folosita niciodata mai mult decat este recomandat, aceasta actiune fiind foarte periculoasa atat pentru pestii tai cat si pentru tine.

In final, as vrea sa iti reamintesc ca pentru un acvariu cu apa dulce nu este neaparat nevoie de un filtru de apa, desi se recomanda totusi instalarea unuia. In cazul acvariilor marine, situatia se schimba: un sterilizator cu lampi UV este un accesoriu de care nu te poti lipsi daca iti doresti sa ai pesti fericiti si sanatosi, insa trebuie sa fii foarte atent sa alegi filtrul potrivit pentru dimensiunile acvariului tau, in caz contrar vei face mai mult rau decat bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *