27 de ani de la moartea lui Isaac Asimov

Prolificul scriitor rus de literatură SF – Isaac Asimov – a murit în 6 aprilie 1992, lăsând în urma sa o moștenire literară din care devoratorii cărților științifico-fantastice se înfruptă și astăzi. Pentru cei care nu știu, în anul 1968, povestirea „Căderea nopții” a fost votată de către Asociația Scriitorilor de SF DIN America drept cea mai bună proză scurtă SF scrisă vreodată. Autor al seriei „Fundația”, al volumelor „Ghidul lui Asimov în explicarea Bibliei”, precum şi al altor romane SF precum „Soarele gol”, „Călătorie fantastică”, „Zeii înșiși”, „Pulbere de stele”, „Roboții de pe Aurora”, „Caverne de oțel” sau „Nemesis”, Isaac Asimov a scris sute de volume de-a lungul vieții sale și s-a remarcat printr-o gândire vizionară, asemenea marelui său predecesor – Jules Verne.

„Cel mai trist aspect al vieții actuale este că știința acumulează cunoștințe mai repede decât acumulează societatea înțelepciune.” Isaac Asimov

Știați că Isaac Asimov a enunțat în anii 1950 cele trei legi ale roboticii, revoluționare la acea vreme şi aplicate în practică în vremurile noastre? Cele trei legi stipulează că un robot nu trebuie să dăuneze, să facă rău unui om chiar şi prin lipsa de acțiune, că o astfel de mașinărie inteligentă trebuie să se supună ordinelor omului, câtă vreme nu contravine primei legi, respectiv că un robot trebuie să-şi protejeze propria existență, câtă vreme nu contravine legilor anterioare.

Știați că celebrul film SF „Eu, robotul” (2004), cu Will Smith în rolul principal, pleacă de la cartea cu același nume, scrisă de Isaac Asimov în anul 1950?

Știați că Isaac Asimov era claustrofil? În copilărie își dorea să posede o gheretă într-o stație de metrou, în care să se închidă și să citească. Mai târziu, el scria in cămăruțe mici și fără ferestre. Motivul, se pare, era hipersensibilitatea la soare a pielii sale – 10 minute în bătaia soarelui erau de ajuns pentru a-i cauza arsuri.

Știați că, deși zborul era prezent în aproape toate cărțile sale, Asimov ura să zboare? Singurele ocazii în care a zburat au fost legate de serviciul militar. În rest, nu a zburat deloc, ci a preferat să călătorească cu vaporul sau cu mașina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *