Controlul eficient al infectiilor si grija pentru acele instrumente stomatologie folosite in cabinetul oricarui dentist sunt esentiale pentru siguranta pacientilor si pentru a se asigura ca productivitatea nu are de suferit. Toate programele de controlul infectiilor includ curatarea si sterilizarea produselor reutilizabile. Precautii trebuie sa fie luate de catre profesionistii din domeniul sanatatii dentare pentru a se asigura ca toate sunt curatate inainte de sterilizare, si ca acest proces se desfasoara intr-un mediu sigur pentru a evita accidentele si ranirile intamplatoare.
Utilizarea casetelor cu sistem inchis reduce riscul pentru profesionistii din domeniul sanatatii dentare atunci cand executa programe de control al infectiilor. Atunci cand se utilizeaza diverse aparate de curatat cu ultrasunete, masini de spalat si sterilizatoare, este important sa urmareasca intotdeauna instructiunile producatorului. De asemenea, este important sa se consulte cu producatorul de instrumente stomatologie si dispozitive, in cazul in care este nevoie, pentru a asigura sterilizarea completa si pentru a evita deteriorarea acestor produse.
Un dentist ocupat, in ziua de azi, se confrunta cu o provocare serioasa: de a mentine sau de a creste productivitatea asigurandu-se in acelasi timp ca siguranta pacientilor ramane o prioritate de top. Uneori, acestea pot parea ca obiective incompatibile. Progresele in domeniul echipamentelor de prelucrare dentare au ajutat cabinetele stomatologice sa dezvolte procese mai sigure, si, in acelasi timp sa ramana eficiente, iar in cele din urma,sa economiseasca bani.
Un proces de curatare si sterilizare care respecta regulile sanitare este vital pentru un program de control al infectiei. Rationalizarea efectiva a acestui proces necesita o intelegere a metodelor adecvate, materialelor si a dispozitivelor. Sunt disponibile mai multe metode de procesare a instrumentelor stomatologie. Folosirea unui sistem complet care cuprinde si indeplineste toate elementele care sunt critice maximizeaza eficienta si minimizeaza riscurile. Sistemele de casete inchise furnizeaza un mod mai eficient si mai sigur de a procesa, steriliza si organiza instrumentele intr-un cabinet stomatologic – acestea elimina etapele manuale in timpul prelucrarii instrumentelor stomatologice – cum ar fi spalarea mainilor si pierderea timpului cu sortarea, ducand astfel la imbunatatirea sigurantei si cresterea eficientei.
Transportul instrumentelor stomatologie in zona de sterilizare
Cele mai multe cabinete stomatologice au o zona desemnata pentru procesarea instrumentelor, care este separata de camera de tratament stomatologic. Acest lucru este ideal, deoarece curatarea, sterilizarea si depozitarea lor in aceeasi camera in care se face ingrijirea pacientului creste riscul de contaminare incrucisata. Indepartarea si eliminarea obiectelor de unica folosinta, cum ar fi ace, lame, fire de sticla ortodontice trebuie sa se faca la punctul de utilizare, de obicei, in sala de tratament stomatologic.
Unele instrumente stomatologie si materiale sunt numai de unica folosinta. Obiectele de unica folosinta trebuie sa fie separate in sala de operare, iar cele care sunt ascutite sau altfel prezinta un risc de ranire trebuie aruncate intr-un container pentru obiecte ascutite. Elementele fara risc, cum ar fi un ejector de saliva, pot fi aruncate in cosul de gunoi. In cele din urma, tava sau caseta de elemente reutilizabile este luata pentru curatare si sterilizare in zona de prelucrare.
Pentru a preveni ranirea accidentala cu instrumentele contaminate, o manipulare speciala trebuie sa fie folosita pentru a le transporta catre curatare si sterilizare. Elementele contaminate trebuie sa fie tratate cu atentie pentru a preveni expunerea la accesorii ascutite care pot provoca un prejudiciu. Instrumentele percutante trebuie sa fie plasate intr-un recipient corespunzator la punctul de utilizare pentru a preveni leziunile in timpul transportului catre zona de prelucrare a instrumentului stomatologie.
In plus, persoana care opereaza indepartarea, curatarea, ambalarea si sterilizarea trebuie sa foloseasca manusi speciale pentru a ajuta la prevenirea accidentelor cu produse contaminate ascutite. Desi manusile (manusi de utilitate) speciale de lucru se pot simti mai ciudat decat manusile de examinare, acestea ofera o protectie suplimentara in timpul curatarii, clatirii , uscarii, ambalarii si sortarii care au loc in timpul preprocesarii acestor instrumente stomatologie.