Introducere in Internetul tehnic

Mai intai ai descoperit calculatorul, si ti-ai dat seama ca posibilitatile sunt nenumarate. Apoi, intr-o buna zi, ai descoperit si Internetul, iar posibilitatile, pana atunci infinite, s-au inmultit de n ori. In plimbarile tale pe web sunt sigur ca de multe ori ai dat de termeni pe care nu ai cunosteai. Tocmai de aceea am intocmit lista de mai jos:

ACL (Access List): O lista de permisii atasata de un obiect, care specifica cine, cand si in ce masura un utilizator sau un echipament are drepturi de acces asupra unui server / unei aplicatii / unui modul din retea. In acest caz, o lista de ACL-uri poate fi comparata cu o solutie firewall.

CMS (Content Management System): Solutie de management de continut – o aplicatie de regula web, menita sa usureze procesul de publicare al unui numar mare de documente, prin functiile si modulele dedicate. Interfata de management poate fi accesata numai de administratorul aplicatiei web, iar site-ul de prezentare nu este influentat de existenta unei aplicatii de acest tip.

EAI (Enterprise Application Integration): Integrare de aplicatii de tip “enterprise” – proces reprezentat de compunerea unui set de aplicatii pentru uz intern dedicat unei intreprinderi. Acest pachet de servicii poate include solutii de contabilitate, management, asistenta samd.

EM (Email Marketing): Este o forma directa de publicitate, efectuata pe baza postei electronice. Scopul acestor mail-uri este de regula: intarirea relatiei cu clientul, sau promovarea unui produs / serviciu. Atentie, procesul de publicitate online bazat pe transferul de email-uri, are loc pe baza unui “contract” prin care clientul accepta mail-ul respectiv. In caz contrar, acesta devine spam.

ERP (Enterprise Resource Planning): Planificare de resurse in interiorul unei intreprinderi – sistemul ERP contribuie la structurarea datelor si a proceselor rulate intr-o companie. O componenta cheie in aceasta solutie de administrare este compunerea unei baze de date comune pentru toate domeniile.

LAMP: Acronim specific unui pachet standard de solutii compus din: “Linux”, “Apache”, “MySQL” si “PHP” – referinta la sistemele de operare sau la aplicatiile de tip server open-source. Termenul LAMP, nu se aplica strict pe aceste pachete, mai exact scoate in evidenta tipul de licenta GNU aplicat acestora.

QRS (QuietRoot Service): Reprezinta numele grupului ofertant de servicii IT de administrare, dezvoltare aplicatii, mentenanta, consultanta si suport tehnic.

SaaS (Software as a service): Model de dezvoltare de aplicatii unde o companie de implementare software – web, compune o aplicatie, o gazduieste si o administreaza, pentru a fi folosita de clienti prin intermediul Internetului. Beneficiarii de servicii platesc utilizarea aplicatiei, aceasta fiind in continuare un produs propriu pentru intreprinderea care a programat aplicatia. Mai multe informatii aici.

WAN (Wide Area Network): Retea de dimensiuni mari, care acopera o zona metropolitana, regionala. Cea mai mare, bine cunoscuta retea WAN este cunoscuta sub denumirea de “Internet”. Exemple de protocoale utilizate des in infrastructura WAN: PPP, HDLC, ISDN, X.25, Frame-Relay. Raportat la o retea de tip LAN, tehnologia WAN leaga mai multe topologii LAN si ofera o platforma de comunicare intre acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *