Ce este un scurtcircuit electric?

Poate vi s-a intamplat si Dvs: mergeti sa incalziti ceva in cuptorul cu microunde, dar, in loc sa va faceti floricelele sau sa va reincalziti pizza, aparatul porneste si apoi se intuneca imediat. Cu exceptia cazului in care s-a declansat siguranta electrica, problema este cu siguranta un scurtcircuit electric. Aceasta problema se poate intampla in circuitele electrice sau in cablajul unui aparat. In orice caz, scurtcircuitele electrice sunt intotdeauna enervante, si uneori periculoase.

Cum se produce un scurtcircuit electric?

Ceea ce se intampla intr-un scurtcircuit electric poate parea ceva complicat, deoarece circuitele electrice sunt sisteme complicate. Mai simplu spus, electricitatea circula de-a lungul circuitului pentru a alimenta dispozitive precum lampi, aparate si incarcatoare de telefon. Cu toate acestea, daca un „fir fierbinte” intra in contact cu un fir neutru sau de impamantare intr-o priza sau un aparat electric, acesta completeaza ceea ce se numeste „scurtcircuit”.

Cu un scurtcircuit electric, curentul in exces trece prin circuit pentru o perioada scurta pana cand siguranta se arde sau intrerupatorul opreste circuitul. Curentul in exces poate duce la lucruri la fel de grave, precum aparate electrocasnice deteriorate sau chiar un incendiu in casa, ceea ce poate duce la costuri imense, avertizeaza situl www.electrician-autorizat.net.

Ce cauzeaza un scurtcircuit electric mai exact?

Cauza unui scurtcircuit electric este atunci cand firul fierbinte (firul care transporta curentul catre aparate) intra in contact cu un fir neutru (care este firul care asigura calea de intoarcere la panoul electric) sau firul de masa (verde sau gol) – tot un fir care returneaza si el electricitatea la tabloul electric, mai ales in timpul unui scurtcircuit). Ce face ca acest lucru sa se intample?

  • Cablaj invechit. Pe masura ce firele imbatranesc, acestea se pot deteriora si devin un pericol pentru siguranta. Casele mai vechi ar putea avea chiar cabluri de aluminiu in loc de cabluri de cupru, ceea ce creste sansele de supraincalzire si scurtcircuite.
  • Izolatie deteriorata sau slabita. Firele din casa si aparatele dvs. sunt izolate pentru a preveni contactul, dar daca aceasta izolatie este deteriorata, puteti observa scurtcircuitari mai frecvente. Daunele pot proveni din uzura naturala sau chiar din cauza rozatoarelor care mesteca firele.
  • Cablare incorecta sau slabita. In cele din urma, daca cablurile sunt slabite sau instalate incorect, firele sunt mai probabil sa se atinga, creand un scurtcircuit.

Cum va dati seama daca aveti un scurtcircuit electric

Deoarece exista mai multe cauze ale scurtcircuitelor electrice, este important sa cautati semnele de avertizare, astfel incat sa puteti remedia problema in prezent si sa preveniti deteriorarea viitoare a casei si a aparatelor dvs. Pentru a va da seama daca aveti un scurtcircuit electric, un electrician experimentat va sfatuieste sa va puneti urmatoarele intrebari:

  • Simtiti miros de ars sau de fum in jurul prizelor?
  • Simtiti pete calde pe perete, departe de sursele de caldura?
  • Exista pete decolorate sau urme de arsuri in jurul prizelor dvs.?
  • Un anumit intrerupator de siguranta, poate in bucatarie sau in biroul dvs. de acasa, se declanseaza mai des in timp?
  • Cand vedeti fire expuse intr-un subsol, intr-un spatiu de acces sau in alte astfel de zone, exista semne de deteriorare a firelor?

Daca raspunsul dumneavoastra la oricare dintre aceste intrebari a fost afirmativ, este posibil sa aveti un scurtcircuit electric. Daca ati raspuns da la mai multe intrebari, sansele unui scurtcircuit electric nu sunt doar mai mari, ci si suficient de ingrijoratoare incat ar trebui sa investigati acest lucru imediat.

Daca aveti un aparat care nu mai functioneaza in mod constant in timpul functionarii, scurtcircuitul electric este cel mai probabil in cablajul aparatului. Daca problema este in aparatul in sine, este necesara inlocuirea sau repararea. Daca aparatul este bun, atunci problema este in alta parte – fie in fire, fie in priza care alimenteaza aparatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *