Unde si in ce momente este nevoie de un certificat energetic Brasov?

Certificat energetic Brasov

Prin intermediul unui certificat energetic Brasov, o cladire este incadrata intr-una din clasele de la A la G (din acest document reiesind nota energetica corespunzatoare consumului de energie al cladirii); acest document obligatoriu si asigura informatiile necesare urmatorului proprietar sau chirias  – care vor fi costurile pe care le va plati pentru incalzire, iluminare si apa calda, astfel incat beneficieze de conditii optime in locuinta.

 Un astfel de document este valabil timp de 10 ani, si trebuie intocmit de catre un auditor autorizat, pe baza unor calcule termice si tehnice efectuate asupra respectivei cladiri. El este util chiar si in lipsa cazului de vanzare sau inchiriere a cladirii, ajutandu-va sa intelegeti motivul si principul care sta la baza costurilor pe care le platiti pentru serviciile energetice. Ajutati de recomandari, puteti sa realizati imbunatatirile necesare pentru a scadea aceste costuri fara a renunta la conditiile de confort.

In situatiile in care cladirile sunt inchiriate sau vandute, certificatul energetic Brasov este asigurat de proprietar si se elibereaza dupa semnarea contractului de inchiriere, respectiv vanzare-cumparare, iar pentru locuintele construite noi, certificatul este pastrat in cartea tehnica a constructiei, facand parte din documentatia pentru terminarea acesteia, sau la proprietar, pana la construirea si vanzarea noii cladiri.

Prezentarea certificatelor de catre proprietarii cladirilor in fata potentialilor cumparatori sau chiriasi a devenit obligatorie din Iulie 2013, atat in cazul semnarii unor contracte de vanzare-cumparare sau de inchiriere a unor cladiri/locuinte etc., cat si in cazul in care se doreste o reabilitare de diverse naturi a locuintei.

Contractele de inchiriere si de vanzare-cumparare ale cladirilor, in lipsa existentei unui certificat de performanta energetica, sunt considerate nule si se pot ataca in instanta. Audit energetic Brasov

Care sunt motivele pentru care este necesar acest document?

 Conform legii 372/2005, republicata in 2013, Art. 12 – aliniatul (2), certificatul energetic Brasov este asigurat si eliberat de catre proprietarul cladirii in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare sau de inchiriere a unei cladiri, in caz de cumparare sau respectiv inchiriere a unei locuinte. Legat de aceasta performanta energetica a cladirilor, Parlamentul European si Consiliul, prin Directiva 2010/31/UE din 19 mai 2010, solicita tuturor statelor membre sa stabileasca un sistem de certificare energetica a cladirilor vandute/cumparate sau inchiriate, actul respectiv conducand astfel la o aproximare realistica a pretului locuintelor – evident cladirile cu o eficienta energetica mai ridicata si deci, cu costuri de intretinere mai mici, vor avea un pret mai ridicat, pe cand pretul va fi mai scazut la cladirile cu eficienta energetica scazuta si deci costuri mari pentru intretinere.

Stiind toate acestea, nu uitati sa mai aveti in vedere urmatorul lucru: desi in momentul achizitionarii unui imobil cu eficienta energetica mai mare, costurile sunt si ele mai ridicate, acest lucru se va dovedi benefic si merituos pe termen lung pentru cumparator/chirias; in acelasi timp, achizitionarea unei cladiri cu eficienta energetica scazuta, desi poate parea mai ieftina in momentul cumpararii/inchirierii, se va dovedi o investitie mai putin eficienta pe termen lung – avand in vedere ca costurile cu energia vor fi ridicate in fiecare luna.

Astfel, evaluarea energetica trebuie sa incadreze cladirea in una din cele 7 clase de la A la G si intr-o nota energetica, ceea ce va reprezenta pentru client o aproximare cat se poate de reala, motivata si verosimila a costurilor pe care va trebui sa le suporte lunar si anual pentru a intretine confortul unei locuinte, din punct de vedere energetic. Totodata, in acest mod, viitorul cumparator/chirias va fi informat cu ajutorul unui certificat de performanta energetica Brasov in legatura cu consumul anual de energie per metru patrat, pe intreaga suprafata a cladirii, oferindu-i oportunitatea de a alege intre o cladire eficienta energetic precum o locuinta de clasa A, sau una cu o eficienta energetica scazuta, cum ar fi o cladire de clasa E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *