Certificatele energetice – Un rau necesar?

Persoana specializata in eliberarea de certificate energetice este cunoscuta ca auditor energetic atestat. Certificatele energetice sunt documente ce specifica eficienta energetica a unei proprietati rezidentiale. Ele recomanda, de asemenea, imbunatatiri ce pot fi facute pentru a creste eficienta energetica a proprietatii. Inaintea eliberarii unui astfel de document, operatie ce se face utilizand un soft specific, un auditor energetic va efectua o inspectie energetica a proprietatii.

De ce sunt evaluatorii necesari?

Oricand proprietarii din Romania doresc sa isi vanda sau sa inchirieze proprietatea, sunt obligati prin lege sa detina certificate energetice pentru proprietatile rezidentiale. Aceste acte sunt eliberate doar de auditorii atestati, acestia fiind acreditati si calificati conform normelor impuse.In general, de furnizarea unui astfel de document se ocupa un agent, daca o proprietate este inchiriata. Putem spune ca numarul de certificate energetice anuale necesare in Romania este cel putin egal cu numarul spatiilor tranzactionate in acel an. Proprietarii pot solicita certificate energetice si pentru a evalua eficienta energetica a cladirii, in scopul de a o imbunatatii.

Certificate energetice

Ce face un auditor?

Un auditor energetic pregateste un certificat de performanta energetica bazat pe constructia si planul unei cladiri domestice. El va lua in consideratie felul in care cladirea este incalzita si izolata. Eficienta energetica a unei proprietati domestice este apoi inregistrata intr-o baza de date nationala. Eficienta proprietatii va fi notata pe o scara de la A la G. In prezent in Romania, o proprietate domestica notata cu D sau mai bine de atat, este considerata eficienta energetic. Lipsa izolatiilor poate scadea ratingul de energie, si in acest caz evaluatorul va furniza o recomandare pentru a imbunatati aceasta nota. In general, evaluatorii recomanda imbunatatiri cum ar fi adaugarea de izolare pe pereti, imbunatatirea boilerului, instalarea de panouri solare etc.

Cum sa gasesti auditorul potrivit ?

Pentru a obtine cele mai bune recomandari si un certificat de performanta energetica exact, este important sa alegeti auditorul potrivit. Prin urmare, proprietarii vor trebui sa aiba in minte cateva lucruri importante atunci cand aleg un auditor bun.Auditorull luat in considerare ar trebui sa fie acreditat si calificat sa elibereze astfel de documente. Acesta ar trebui sa detina o oarecare experienta in domeniul in care activeaza, si ar trebui sa fi eliberat certificate energetice pentru o gama larga de proprietati domestice. Daca proprietarii doresc sa se asigure ca locuinta lor este certificata ca si proprietate eficienta energetic, este necesara angajarea auditorului potrivit pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica valid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *